Choď na obsah Choď na menu
 


 

Rotvajler je veľké krátkosrsté plemeno, obvykle vo farbe čierna s pálením (jediný oficiálny farebný variant v štátoch FCI). Ide o psa veľmi silnej a pevnej kostry, ale bez hrubosti a ťažkopádnosti. Nesmie byť ľahký ani dlhonohý. Jeho vzhľad vzbudzuje rešpekt. Obzvlášť dominantná je silná hlava molosoidného typu. Postava je súmerná s dôrazom na silu a osvalenie. V minulosti bol rotvajler využívaný predovšetkým ako pastiersky pes. Uplatnil sa hlavne pri strážení stád hovädzieho dobytka. Často bol využívaný aj ako strážny pes a vzhľadom na jeho obrovskú silu aj ako ťažný pes. Od začiatku 20. storočia sa však jednoznačne najlepšie uplatňuje ako služobný pes, v tradičných policajných disciplínach (stráženie, obrana, pachové práce a pod.). Je jedným z najobľúbenejších služobných plemien na svete. Rotvajler je veľmi inteligentný, dokáže sa naučiť takmer čokoľvek. V rebríčku pracovnej inteligencie (cvičiteľnosti) psích plemien, ktorý zostavil známy psí psychológ Stanley Coren (kniha The Intelligence of Dogs) zastáva rotvajler vynikajúce 9. miesto (zo 79). Je upotrebiteľný aj ako záchranársky alebo poľovný pes.

Povaha Rotvajlera je súčasnými chovateľmi vyformovaná do vzoru rozvážneho a dobromyseľného psa, priateľského a jemného rodinného priateľa, ale tvrdého a nekompromisného ochrancu pána, jeho rodiny a majetku, keď sa to ukáže potrebné.


Súbor:Rottweiler212.jpg

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

rotvajler

ivana,30. 9. 2013 20:09

rotvajler

iovana,30. 9. 2013 20:08

suhlasim s tim mam sucku je mudra vnimava len trochu tvrdohlava ale velmi chytra a kazdy ma pre dnou respekt

ritvejler

sara,27. 3. 2013 18:35

prosim ktory somar napisal ku rotvejlerom ze je to bojove plemeno nikdy nebol a nikdy nebude je to povodne pastiersky pes pouzival sa na hnanie krav iba zlou vicgovou majitela ja s neho bojovi alebo agressivny pes ja mam rotvejlera roky ,toto plemeno patri medzi najmilsie najmudrejsie a najinteligentnejsie psi je velmi vnimavy vsima vasu naladu reaguje nanu teraz mam sučku je to jedinečne plemeno ani jedno sa mu nerovna nieže bi som podcenovala ine plemena to nie ale pochopi ma len majitel tohto plemena ktory sa mu venuje ps.agresivna moze byt aj civava